top of page

Globální oteplování pohledem žáka


Možná jste již slyšeli o školačce ze Švédska, která se jmenuje Gerta Thunbergová a rozpoutala stávky proti globálnímu oteplování ve více než 50. zemích a již vyhlásili návrh, aby dostala Nobelovu cenu míru.

Takže, tato šestnáctiletá dívka začala stávkovat každý pátek. Vždy si pak musela doučovat páteční učivo doma. Tato dívka strhla takovou pozornost, že dne 15.3.2019 se stávkovalo v 50 zemích najednou. Ptáte se, proč píšu zrovna tenhle článek? Aby se o tomto závažném tématu dozvědělo co nejvíce lidí. Pokud nevíte či nechápete co je to globální oteplování pusťte si toto video.

Tak co? Pochopili jste alespoň trochu, co je to globální oteplování? Pokud ano a chcete to změnit pro začátek pomůže, že nebudete vyhazovat odpadky na zem, ale do koše nebo že pokud uvidíte na zemi obal, tak ho vyhodíte do nejbližšího koše. V Americe existuje skupina lidí, kteří každý den seberou 1 odpadek. A nyní už nasbírali tolik odpadků, že z nich dělají sochy a těch soch je tolik, že jsou na toto téma obrovské výstavy. Pokud alespoň 0,001% lidí bude toto dělat, tak společně posbíráme miliony odpadků denně a to je hodně.

 

Další věc, co můžete dělat, je omezit hovězí. Krávy totiž žvýkají trávu a poté jejich výkaly vypouštějí ty špatné plyny do atmosféry. Také by bylo potřeba omezit ježdění auty a třeba více jezdit na kole.

Další důležitá věc je omezit plastové výrobky na 1 použití.

Naše škola například zkusila 45 minut sbírat v parku odpadky a obrázek, který vidíte, je kolik jsme toho nasbírali.

Další věc k podotknutí je, že tím nepomáháme jen nám, ale i zvířatům. Například ledovců už kvůli tomuhle roztálo tolik, že vyhynulo spoustu druhů zvířat.

Tento článek je sice krátký, ale za to, aby si to alespoň pár z vás přečetlo, to stojí.

Díky moc, že jste si tento článek přečetli.

bottom of page